ФОРУМ "ВОЕННОЕ ПРАВО" ДЛЯ ГРАЖДАН УКРАИНЫ
Русский военный корабль, иди нах*й! Слава Україні!
 
 FAQFAQ   ПоискПоиск   ПользователиПользователи   ГруппыГруппы   РегистрацияРегистрация 
 ПрофильПрофиль   Войти и проверить личные сообщенияВойти и проверить личные сообщения   ВходВход 

Що констатує прокурорська статистика...

 
Начать новую тему   Ответить на тему    Список форумов ФОРУМ "ВОЕННОЕ ПРАВО" ДЛЯ ГРАЖДАН УКРАИНЫ -> На "Околопризывную" тематику в сети Интернет
Предыдущая тема :: Следующая тема  
Автор Сообщение
TRX
Доброволец
Доброволец


Зарегистрирован: 22.07.2004
Сообщения: 2644
Откуда: Киев

СообщениеДобавлено: Среда, 28 Сентября 2005,10:42:19    Заголовок сообщения: Що констатує прокурорська статистика... Ответить с цитатой

В Одеському гарнізоні відбулося розширене засідання колегії військової прокуратури Південного регіону України.
У заході взяли участь військовий прокурор Південного регіону України генерал-майор юстиції Микола Фещук, виконуючий обов'язки голови військового апеляційного суду Південного регіону України полковник юстиції Олександр Золотников, представники Південного оперативного командування, прикордонної служби, внутрішніх військ МВС.

На засіданні відзначалося, що незважаючи на скорочення у 2004 році загальної чисельності прокурорсько-слідчих працівників та прокуратур Котовського і Первомайського гарнізонів, у поточному році військова прокуратура працювала більш ефективно.

На сторожі законності та порядку

Варто зазначити, що значно зросла кількість вирішених військовими прокурорами гарнізонів і регіону звернень громадян. Переважно вони стосувались питань нагляду за додержанням і застосуванням законів. Привертає увагу той факт, що із загальної кількості вирішених скарг, понад 60 відсотків звернень стосувалися питань захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави, і головним чином - соціального захисту військовослужбовців і членів
їхніх сімей та невиплати заробітної плати. Основною причиною, як зазначалося на засіданні, збільшення кількості звернень стало порушення посадовими особами військових формувань, закладів та установ конституційних прав і свобод громадян.

Хабарництву та "дідівщині" - бій!

Саме на цьому зосередив увагу присутніх військовий прокурор Південного регіону України генерал-майор юстиції Микола Фещук.

Хоча у військах Південного ОК у поточному році зареєстровано 68 злочинів (торік їх було 66), кількість подій зросла з 4 до 6. Також вдвічі збільшилось й число загиблих у подіях військовослужбовців. Але, оцінюючи вказані показники, потрібно враховувати, що протягом минулого року, у зв'язку зі скороченням та реформуванням військ оперативного командування, відбулося більше ніж 600 організаційних заходів. Такі ж заходи відбуваються і сьогодні.
Констатувалося, що переважна більшість правопорушень були скоєні у службовий час. А негативні зміни у загальній структурі злочинності військ оперативного командування відбулися за рахунок збільшення деяких військових злочинів, зокрема, на 71 % фактів порушень статутних правил взаємовідносин та вдвічі - злочинних ухилень від військової служби.

Військовий прокурор Південного регіону також зосередив увагу колегії на тому, що в структурі загально-кримінальної злочинності суттєво зросли злочини, пов'язані з отриманням хабара.

Аналізуючи ситуацію, він зазначив, що серед злочинів у військах Південного ОК панівне місце посідають посадові злочини (54% від всіх облікованих), серед яких збільшилася кількість випадків зловживань владою та хабарництва.

Актуальним залишається й питання профілактики правопорушень, пов'язаних з насильством. Так, кількість кримінальних фактів нестатутних взаємовідносин серед військовослужбовців за перше півріччя 2005 року зросла більш ніж в півтора рази та склала 12 проти 7 за той же період минулого року.

Також серед правопорушників, на жаль, ще й досі домінують офіцери. Це переважно випадки хабарництв, застосування нестатутних засобів впливу на підлеглих, зловживання владою з боку посадових осіб, недбале ставлення до виконання службових обов'язків, підробка документВів.

Життя людини - найголовніше!

Чимало критичних зауважень на розширеному засіданні колегії військової прокуратури Південного регіону України лунало на адресу Повітряного командування "Південь". Найбільш незадовільний стан профілактичної та право-виховноВї роботи тут спостерігається у військових частинах, де командирами полковники А. Алімпієв, В. Романюк, підполковник С. Вознесенський.

Найгострішим питанням у ПвК "Південь", наразі, є збереження життя і здоров'я військовослужбовців. Протягом першого півріччя тут відбулася низка трагічних подій.

Так, в лютому на території навчального центру 40 ртп (Євпаторія), внаслідок падіння бетонної плити з даху загинув курсант Дмитро Пушкашу. В квітні під час розвантаження техніки, що прибула залізничним транспортом з розформованої військової частини, на території залізничної станції загинув рядовий строкової служби Юрій Садовський. В червні під час виконання господарчих робіт внаслідок ураження електрострумом загинув рядовий Дмитро Балан.

- Винні у загибелі військовослужбовців обов'язково будуть покарані, але хто поверне батькам їхніх дітей? - риторично запитав командирів та начальників генерал-майор юстиції Микола Фещук.

Він наполягає на тому, щоб всі випадки недбальства, через які були скоєні злочини та загинули люди, розслідувалися особливо ретельно.

Причини, наслідки та висновки

Безумовно, криміногенну ситуацію у військових частинах і з'єднаннях значною мірою визначає стан правової дисципліни серед командирів і начальників. А те, що чверть злочинів скоєна офіцерами, у котрий раз підтверджує народне прислів'я "риба тліє з голови". Якщо додати до них ще прапорщиків і військовослужбовців контрактної служби, цивільний персонал, то питома вага таких осіб серед злочинців сягає більше половини.

На завершення засідання колегії військовий прокурор Південного регіону України генерал-майор юстиції Микола Фещук наголосив, що за перші півроку військовими прокурорами було внесено 156 подань у порядку статті 23 КПК України, за змістом яких можна визначити найбільш поширені причини та умови, що сприяли скоєнню злочинів.

Це, перш за все, - відсутність належного внутрішнього порядку в окремих підрозділах і частинах, безвідповідальне, а іноді злочинно-недбале ставлення до виконання службових обов'язків посадовими особами, і, врешті-решт, недостатня правова профілактика та правове виховання.

За підсумками розширеного засідання колегії військової прокуратури Південного регіону України, були визначені необхідні заходи реагування та зазначено, що тільки спільними зусиллями органів військової прокуратури, СБУ, командирів військових частин та з'єднань можна покращити стан справ у військових колективах.

Євген ТИЩУК "Народна армія"

Газета "Народна Армія" 2005.09.15
Вернуться к началу
Посмотреть профиль Отправить личное сообщение
Показать сообщения:   
Начать новую тему   Ответить на тему    Список форумов ФОРУМ "ВОЕННОЕ ПРАВО" ДЛЯ ГРАЖДАН УКРАИНЫ -> На "Околопризывную" тематику в сети Интернет Часовой пояс: GMT + 3
Страница 1 из 1

 
Перейти:  
Вы не можете начинать темы
Вы не можете отвечать на сообщения
Вы не можете редактировать свои сообщения
Вы не можете удалять свои сообщения
Вы не можете голосовать в опросах



© 2004-2009 no-army