ФОРУМ "ВОЕННОЕ ПРАВО" ДЛЯ ГРАЖДАН УКРАИНЫ
Русский военный корабль, иди нах*й! Слава Україні!
 
 FAQFAQ   ПоискПоиск   ПользователиПользователи   ГруппыГруппы   РегистрацияРегистрация 
 ПрофильПрофиль   Войти и проверить личные сообщенияВойти и проверить личные сообщения   ВходВход 

Хворих до війська не візьмуть...

 
Начать новую тему   Ответить на тему    Список форумов ФОРУМ "ВОЕННОЕ ПРАВО" ДЛЯ ГРАЖДАН УКРАИНЫ -> На "Околопризывную" тематику в сети Интернет
Предыдущая тема :: Следующая тема  
Автор Сообщение
TRX
Доброволец
Доброволец


Зарегистрирован: 22.07.2004
Сообщения: 2644
Откуда: Киев

СообщениеДобавлено: Пятница, 13 Октября 2006,17:03:03    Заголовок сообщения: Хворих до війська не візьмуть... Ответить с цитатой

З 1 жовтня в Одеському гарнізоні триває осінній призов на строкову військову службу. Міський голова Одеси Едуард Гурвіц визначив низку заходів та створив оперативну групу на чолі з директором Департаменту оборонної роботи Валерієм Степановим для контролю і надання практичної допомоги районним призовним комісіям.

Разом з цим у Південній Пальмірі ширяться чутки про те, що забирати до війська цієї осені будуть всіх юнаків, які досягли 18-річного віку. Мовляв, пов'язано це із Законом України Про внесення змін до Закону України "Про загальний військовий обов'язок і військову службу" від 4 квітня 2006 року.
Згідно з цим нововведенням, значно обмежується перелік громадян, яким надаватиметься відстрочка від армії!..

Ці чутки спростував заступник військового комісару Одеського обласного військкомату - начальник територіального Центру комплектування Збройних Сил України в Одеській області полковник Ігор Барановський. За його словами цієї осені звідси планується призвати приблизно 1600 чоловік. Тобто стільки, скільки й планувалося. 1030 новобранців служитимуть в Збройних Силах України (переважно в Білгород-Дністровському і Одеському гарнізонах), інші 570 - у військових формуваннях силових відомств (МВС - 320, прикордонників - 100, військах Міністерства транспорту - 100 і СБУ - 50).

Що стосується чуток, так це перебільшення, адже окрім загальновідомих категорій до армії тепер можуть призвати юнаків-студентів ПТУ (про досягненні ними 18 років), випускників профтехучилищ та осіб, які перервали навчання у вищих навчальних закладах.

До речі, у випадку переведення студента з одного ВНЗ до іншого право на відстрочку не втрачається тільки за умови переходу на вищий курс навчального закладу. Заслуговує на увагу і те, що тепер держава за необхідністю може призвати в армію на строк до 18 місяців осіб, які пройшли навчання на військових кафедрах і одержали по закінченні офіцерське звання. А громадяни з
вищою та середньотехнічною освітою можуть йти до лав ЗС України відразу на контрактну службу (терміном на 3 роки), минувши, таким чином, строкову службу!

Цікавим виявився і соціологічний портрет новобранців. 90% з числа призовників мають середню, середню технічну, вищу неповну, 5% - базову середню освіту і лише 3% призовників - повну вищу освіту.

Щоб розібратися у всіх складнощах та проблемах призову "Осінь-2006", ваш кореспондент завітав до Суворовського райвійськкомату міста Одеси. З самого ранку тут помітне пожвавлення. Моторні та веселі рекрути проходять медичну комісію.

- Ми діємо за вимогами Міністра оборони України та відповідних керівних документів, - розповідає військовий комісар Суворовського РВК полковник Валерій Іщенко, - і комплектуємо наше військо найдостойнішими. А отже, сподіваємося, що згодом ці хлопці виявлять бажання проходити службу за контрактом. Природно, до армії повинні потрапляти юнаки, які мають гарне здоров'я, відповідну освіту і, що важливо, бажання служити. Тому не випадково, що під час призовної комісії у Суворовському РВК діють жорстко: не беруть до армії тих, хто стоїть на обліку в наркодиспансері, у міліції, кого за будь-які правопорушення притягли до кримінальної відповідальності, хто не
має базової середньої освіти.

Слід зазначити, що за останні роки збільшився і діапазон захворювань, через які хлопців не призивають до війська. На думку голови медичної комісії і члена призовної комісії Євгенії Зембржуської, ці обставини теж додають чимало клопоту:

- Сьогодні дуже важко відібрати юнаків у аеромобільні війська, прикордонні... Тобто туди, де необхідне міцне здоров'я. За статистикою, із кожних десяти новобранців, які потрапляють на комісію, призиваємо лише двох...

Отже, стан здоров'я призовників погіршується, констатують у військкоматі, дуже багато виявляється хвороб опорно-рухового апарату (сколіоз, плоскостопість, деформація грудної клітини), системи травлення (гастрити, виразки шлунку).

Маю змогу поспілкуватися з новобранцями. Настрій у юнаків, без сумнівів, бойовий. На моє запитання, хто з них хотів би піти служити до армії, руки тягнуть майже всі.

- У мене брат закінчив Одеський інститут Сухопутних військ, - розповідає призовник Валерій Николайчук, - і я знаю, що у війську поважають справжніх чоловіків, які вміють за себе постояти. Тому займався спортом та готував себе до армії.

А майбутні десантники Микола Тимчук та Дмитро Самолов цікавляться, чому сьогодні так мало проводиться військово-спортивних ігор на кшталт "Зірниці".
Вони із задоволенням розповідають, як під час навчання в школі стояли на Вахті пам'яті біля пам'ятника Невідомому матросу...

Цікавлюсь, що саме непокоїть військового комісара Суворовського РВК?

- Проблем вистачає, хоча вкотре говорити про них нема часу, їх потрібно вирішувати, - каже полковник Валерій Іщенко. - Наприклад, ухилення від призову. Справа у тому, що реально "не працюють" статті Кримінального кодексу. У зв'язку з цим майже неможливо притягти до відповідальності людину, яка ігнорує повістки... Адже покарати можна лише за неявку до обласного збірного пункту для відправлення.

Щоб якось вийти з цього становища, у військовому комісаріаті таким особам намагаються вручити повістку у присутності міліції. Однак і це ще не гарантує їхнє прибуття до військкомату...

Турбує працівників Суворовського РВК також проблема, що пов'язана з обстеженням допризовників. Під час проходження медичної комісії часто новобранець намагається вигадати собі хвороби. Аби вирішити спірні питання, таких юнаків направляють на обстеження до лікарні. А там стверджують: немає коштів - і відправляють хлопця ні з чим. Він приходить до нас, коли призов закінчується. І все починається з початку.

- А зараз напередодні холодів постала ще одна проблема, - каже мій
співрозмовник. - Справа в тому, що цього літа КЕЧ Міністерства оборони надіслала нам документ про те, що приміщення військкоматів вже не на балансі Міністерства оборони. Таким чином, зараз шукаємо спонсорів, які б виділили гроші на опалювання та оплату інших комунальних послуг.

Валерій Іванович розповів про те, що вже кілька місяців звертається у
державні установи. Там нібито згодні допомогти військкомату, однак в бюджеті цього року не заплановано витрат на ці потреби. Ось і виявляється, що призов - справа нібито державна, але діла до нього немає нікому. А лише загальна площа Суворовського РВК - 1800 квадратних метрів, і, схоже, перші армійські труднощі для новобранців розпочнуться вже в його стінах. Якщо, звичайно, не
знайдуться гроші для опалювання будівлі...

Євген ТИЩУК

Газета "Народна Армія" 2006.10.13
_________________
Вернуться к началу
Посмотреть профиль Отправить личное сообщение
Показать сообщения:   
Начать новую тему   Ответить на тему    Список форумов ФОРУМ "ВОЕННОЕ ПРАВО" ДЛЯ ГРАЖДАН УКРАИНЫ -> На "Околопризывную" тематику в сети Интернет Часовой пояс: GMT + 3
Страница 1 из 1

 
Перейти:  
Вы не можете начинать темы
Вы не можете отвечать на сообщения
Вы не можете редактировать свои сообщения
Вы не можете удалять свои сообщения
Вы не можете голосовать в опросах



© 2004-2009 no-army